Na letošnjem festivalu Gin & Brin vas poleg predstavitve destilarjev na stojnicah in večernih koncertov čaka tudi nekaj dogajanja za bolj radovedne in tiste, ki radi razmigate roke in možgane:

PETEK, 30. 6. 2023:

18.00-21.00 – Delavnica Sprehod med aromati (ŠKRD Na placu). Prijave niso potrebne.

18.30 – Predavanje Majde Debevc: Na kratko o ginu. Prijave so odprte!

SOBOTA, 1. 7. 2023:

16.00-21.00 – Delavnica Sprehod med aromati (ŠKRD Na placu). Prijave niso potrebne.

17.00 – Igra MYSTERY BOX: gin & tonik (Team Building Lab). Prijave so odprte!

18.30 – Delavnica Denisa Iskre: O destilaciji brinjevih storžkov. Prijave so odprte!

20.00 – Igra SEKIROMET (Team Building Lab). Prijave so odprte!

SPREHOD MED AROMATI (ŠKRD Na placu)

Člani Športno kulturno razvojnega društva Na placu bodo prikazali najbolj pogoste aromate, ki jih destilarji uporabljajo v ginih. Med njimi se boste lahko sprehodili ob prizorišču, jih spoznali v treh različnih oblikah (kot rastline, posušena zelišča ter destilirane – aromatiziran alkohol) in si tudi tokrat lahko v kozarcu pripravili svoj gin.

PREDAVANJE: Na kratko o ginu (Majda Debevc)

 • Termin: petek, 30. 6. 2023, 18.30-20.00
 • Prijavnina: 15 € (prijavnino poravnate samo z gotovino, na info točki na dan dogodka, med 18.00 in 18.20). Prijave so obvezne, saj je število mest omejeno. Na dan dogodka (30. 6.) se bo mogoče prijaviti le na info točki, če mesta ne bodo zasedena.
 • Prijavnica: https://forms.gle/3b6xR3DKKChBYMb9A
 • Predava: Majda Debevc (Šola Sommelier Master)

Majda Debevc je izjemna strokovnjakinja na področjih vina, žganih pijač, tobaka in še česa. V vsako stvar se skuša poglobiti do potankosti, pri čemer se posebej odraža njena ljubezen do zgodovine in filozofije. V svetu žganic so te teme tesno povezane in ni čudno, da je ta svet vzela za svojega.

Kot rada pove, se tovrstne pijače ne imenujejo zastonj “spirits”: pri njih ne gre za kemijo, temveč za umetnost, filozofijo, povezavo med zemeljskim in nebeškim ter človeško roko. Majda je tudi soustanoviteljica šole Sommelier Master, kjer med drugim vodi poglobljeno, obsežno in zelo zanimivo izobraževanje Spirit Academy z Majdo Debevc. Če ste ljubitelj_ica različnih žganih pijač, vam ga toplo priporočamo.

Na predavanju se bomo z Majdo sprehodili skozi razburkano zgodovino gina: od srednjega veka v okolici Irana, do sredine 17. stoletja v Evropi, preko Španske nasledstvene vojne, do predviktorijanskega Londona. Prečkali bomo morja do Angleških kolonij v Indiji, naredili postanek v Ameriki v času prohibicije in se zatem vrnili v sedanjost. Da se bomo bolj vživeli, bo predavanje pospremilo nekaj vzorcev gina, karakterističnih za ta obdobja.

DELAVNICA: O destilaciji brinjevih storžkov (Denis Iskra)

 • Termin: sobota, 1. 7. 2023, 18.30-20.00
 • Prijavnina: delavnica je brezplačna. Vseeno so prijave obvezne, saj je število mest omejeno. V času festivala (30. 6. in 1. 7.) se bo mogoče prijaviti le na info točki, če mesta ne bodo zasedena.
 • Prijavnica: https://forms.gle/3b6xR3DKKChBYMb9A
 • Predava: Denis Iskra (brinjevec.si)

Denis Iskra se že dve desetletji svojega časa posveča pridelavi brinjevca in brinovega olja. Od leta 2018 se z žganjekuho ukvarja profesionalno. Njegovi destilati so skozi leta prejeli številna priznanja, nosijo pa tudi eko certifikat. Toda Denis se ne osredotoča le na lastno pridelavo, ampak tudi na širjenje znanja na tem področju. Tako se pogosto udeležuje različnih srečanj, pripravlja delavnice, kot je ta, gostuje v oddajah in tudi drugače, ko je le mogoče, skrbi za ohranjanje tega običaja in prenos znanja na mlajše generacije.

V delavnici na našem festivalu bo Denis povzel postopek priprave brinjevca in brinovega olja, od nabiranja, fermentacije in destilacije, do izjemne zdravilne vrednosti in blagodejnih učinkov na naše zdravje.

IGRA: GIN & TONIK MYSTERY BOX

 • Termin: sobota, 1. 7. 2023, 17.00-18.00
 • Prijavnina: 15 € po osebi – prijavite se v ekipah po 2-4 osebe. Cena vključuje 1x gin&tonik ali koktejl za vse člane ekipe po uspešno rešeni uganki na šanku organizatorja (prijavnino poravnate samo z gotovino, na info točki na dan dogodka, med 16.00 in 16.45). Prijave so obvezne, saj je število mest omejeno. V času festivala (30. 6. in 1. 7.) se bo mogoče prijaviti le na info točki, če mesta ne bodo zasedena.
 • Prijavnica: https://forms.gle/3b6xR3DKKChBYMb9A
 • Igro izvaja: Teambuilding Lab

Zate imamo vprašanje. Kako lahko povežeš zagrizeno reševanje ugank in svojo najljubšo pijačo? Z uganko po imenu Gin & tonik Mystery Box seveda. Team Building Lab bo k nam pripeljal več zaklenjenih škatel, s katerimi boste lahko v manjših ekipah (2-4 osebe) razgibali svoje možgane na našem festivalu! Igra bo potekala v soboto, 1. 7. 2023, ob 17.00.

Kako pa reševanje Mystery Boxa sploh poteka? Igra traja 30-45 minut. Pred vami bo škatla brez pokrova in ključavnice. Poiskati je treba način, da jo odprete, pri tem pa boste v ekipi morali rešiti več kratkih in zabavnih ugank na temo gina. Po uspešni rešitvi uganke vas čaka gin & tonik ali koktejl na šanku organizatorja festivala!
Prijave so že odprte!

IGRA: SEKIROMET

 • Termin: sobota, 1. 7. 2023, 20.00-21.30
 • Prijavnina: 15 € po osebi (prijavnino poravnate samo z gotovino, na info točki na dan dogodka, med 16.00 in 19.45). Prijave so obvezne, saj je število mest omejeno. V času festivala (30. 6. in 1. 7.) se bo mogoče prijaviti le na info točki, če mesta ne bodo zasedena.
 • Prijavnica: https://forms.gle/3b6xR3DKKChBYMb9A
 • Igro izvaja: Teambuilding Lab

Misliš, da je metanje sekire nekaj, kar lahko vidiš samo v filmih? Premisli še enkrat in se nauči nekaj novega! Teambuilding Lab bo k nam pripeljal svoj prenosni sekiromet in poskrbel za malo bolj aktivno zabavo na našem festivalu! Igra bo potekala v soboto, 1. 7. 2023, ob 20.00.

Kako pa sekiromet sploh poteka? Igra traja 90 minut. Najprej vas v kratki šoli sekirometa poučijo o varnosti in tehniki metanja sekire. Sledi pa serija zabavnih iger in tekmovanje, v katerem vsak zadetek v center šteje. Prijavite se lahko posamezno, saj se boste v ekipe razporedili med igro.
Prijave so že odprte!