Festival Gin & Brin je dvodnevni dogodek, ki ga že vse od leta 2017 prirejamo ljubitelji gina in brinjevca s Krasa – dežele brinja.

Namen festivala je širjenje kulture uživanja gina in ozaveščanje obiskovalcev o njegovi zgodovini, o tradiciji brinjevca v naših krajih ter nenazadnje ponuditi priložnost slovenskim in tujim odličnim ‘craft’ destilarjem teh dveh pijač, da predstavijo svoje izdelke širši javnosti. Od leta 2020 organiziramo tudi ocenjevanje ginov in brinjevcev, v okviru katerega s pomočjo strokovne komisije podelimo priznanja najboljšim brinovim destilatom leta.

15 destilarjev na vsak dan festivala predstavlja svoje izdelke. To je priložnost, da jih gostje spoznajo, z njimi poklepetajo ter odkrijejo marsikatero skrivnost priprave vrhunskih destilatov. In nenazadnje je to tudi priložnost, da poskusijo njihove izdelke – takšne, kot so si jih destilarji zamislili: bodisi čiste iz steklenice, ali pa v kombinaciji z izbranimi dodatki in dekoracijo, v koktejlih po destilarjevem receptu.

Razvrsti se tudi več strokovnih predavanj in delavnic, na kateri lahko obiskovalci na zabaven način osvojijo nove veščine priprave gin & tonikov, odkrijejo bogato zgodovino gina in spoznajo marsikatero skrivnost destilacije.

Dogajanje dopolnjuje kulturni in glasbeni program, ki se iz leta v leto spreminja in bogati: od akustičnih glasbenih izvajalcev do stojnic z dodatno ponudbo.

Festival vsako leto poteka prvi vikend v juliju, na prireditvenem prostoru v Dutovljah, kjer se v senci borovcev druženje iz popoldneva zavleče do zgodnjih jutranjih ur. Obiskovalcem nudimo tudi možnost brezplačnega kampiranja (s šotorom ali vozilom) v neposredni bližini dogajanja.